Marika néni költségvetést készít (II./34. jelenet)

Személyek

MARIKA NÉNI, büfés
TAKÁCS MARI, bemondó
TAMÁSI ESZTI, bemondó
JAKAB ANTAL, futár
TÖLGYESI RÓZSI, titkárnő
BÚS ERNŐ, étteremvezető

Hegedűs a háztetőn, macskák és még sokan mások.

Játszódik napjainkban a Másvilágon.(büfé)

MARIKA NÉNI (a pult mögül) Nézze, főnök, jól megy a bolt, nem panaszkodom, különösen a manna fogy, nem lehet egy rossz szavam a forgalomra se, de az ember már csak olyan, hogy mindig fejlődni akar. Mondd, nincs valami ötleted?
HEGEDŰS (a háztetőn) Te, aki annyi szegény embert teremtettél, mondd, tönkremennél abba, ha egyszer nekünk is idepottyantanál egy kis gazdagságot?
MARIKA NÉNI Ugyan, prímás úr, dehogy akarok én gazdag lenni! Csak előbbre lépni valamicskét evvel a másvilági büfével… Kicsit renoválni. Beállítani esetleg néhány új konyhagépet. Több vajat kenni a zsömlére. Kifesteni végre ezt a kócerájt… Esetleg kitalálni valamit, hogy kevesebb átszállással lehessen megközelíteni… Ilyesmikre gondolok, semmi extrára.
TAKÁCS MARI Csókolom, Marika néni! Kaphatnánk két kávét meg hozzá egy-egy sós kiflit?
MARIKA NÉNI Szervusz, Marika! Szervusz, Esztike! Amit csak szemnek-szájnak ingere… Amíg viszont fő a kávé, hadd kérdezzem meg tőletek, hogy ti, mint őskövületek, akarom mondani, régi másvilági tévések, elégedettek vagytok evvel a pirinyó büfével?
TAMÁSI ESZTI Nocsak, Marika néni is fölcsapott közvélemény-kutatónak? Ugyan már, hogy tetszik az eszébe jutni, hogy ilyet tessék kérdezni! Persze, hogy szeretjük! A legjobb hely az egész másvilágon!
MARIKA NÉNI De mondjátok, nem kéne szerintetek valamit javítani rajta?
TAKÁCS MARI Ó, javítani mindenen lehet…Hát, esetleg, ahogy elnézzük a falakat, egy tisztasági festés talán ráfér.
TAMÁSI ESZTI Meg esetleg be lehetne vetni egy új kávéfőző gépet. Kicsit gyorsabbat.
TAKÁCS MARI Netán lehetne nagyobb a kifli, több rajta a só…
TAMÁSI ESZTI Meg valamit kitalálni, hogy egyszerűbben lehessen idejönni. Energiatakarékosabb gyaloglással.
MARIKA NÉNI Na, ugye! Ugye, hogy van itt tennivaló bőviben! Tessék, kislányok, a kávétok. Meg két kifli, frissek, sósak, ropogósak. Fogyasszátok egészséggel.
 
(még mindig büfé)

JAKAB ANTAL Csókolom, Marika néni! Két párizsis zsömlét kérek, de zacskóban, majd útközben elmajszolom, mert suhannom kell tovább!
MARIKA NÉNI Te, Tónikám, azért amíg megvajazom, megmondanád, mégiscsak világlátott ember vagy: szerinted nem kéne valamit változtatni ezen a büfén?
JAKAB ANTAL Változtatni? Változtatni hogyne kellene! A folytonos fejlődés viszi előbbre a világot, és Marika néninek is haladnia kellene a korral!
MARIKA NÉNI És kicsit konkrétabban?
JAKAB ANTAL Hát azt most hirtelenjében nem tudnám megmondani, de annyiféle normát találtak már ki, annyiféle szabványt és előírást, hogy azokat tessék kitanulmányozni, mert azokból rá tetszik jönni, hogy semmi sincs úgy jól, ahogyan most van! De most sietek, aztán, hozok egy-két dokumentumot nyersfordításban. Visszafelé beadom!
MACSKÁK A legnagyobb mágus is tanulhat itt…! Az előbb még itt volt, most meg eltűnt, ez tény, meglesz holnapután kint, egy bokor tövén… Ehhez mit szólsz?
 
(titkárság)

MARIKA NÉNI Szervusz, Rózsikám!
TÖLGYESI RÓZSI Csókolom, Marika néni! A főnökkel tetszik akarni sürgősen beszélni?
MARIKA NÉNI Nem, kislányom, nekem bőven elég lenne a te közbenjárásod.
TÖLGYESI RÓZSI Miben segíthetek a Marika néninek?
MARIKA NÉNI Nem is rólam van szó tulajdonképpen. A büféről. Ráférne már egy kis korszerűsítés… Tulajdonképpen még azt se tudom, megfelel-e a nemzetközi előírásoknak. Meg nincs-e valami kötelező szabvány, mert azt én szívesen betartanám. Egyszóval, azt hiszem, kimondom én, az vesse rám az első követ, aki nem tett még ilyet: kellene egy kis pénzmag.
TÖLGYESI RÓZSI Hát, ilyesmivel tényleg nem szereti a főnök, ha zavarják. De tetszik tudni, mit? Tessék a Marika néninek összeállítani egy részletes költségvetést, hogy mit szeretne, tetszene azt ideadni nekem, és ha éppen nem bal lábbal kel föl a főnök, beviszem neki. Aztán a többit majd meglátjuk, de már ez is lenne valami.
 
(étterem)

MARIKA NÉNI Szervusz, Ernő.
BÚS ERNŐ Marika néni? Errefelé? Csókolom a kezét! Mi járatban egy büfés egy étteremben?
MARIKA NÉNI Tapasztalatcserére jöttem, fiam. Tárgyaljunk.
BÚS ERNŐ Koalíciós ajánlatot tetszik tenni?
MARIKA NÉNI Azt nem. De szövetségről esetleg lehet szó.
BÚS ERNŐ Tisztázzuk rögvest az elején, hogy akkor a társelnököt mi adjuk.
MARIKA NÉNI Jól van, fiam, de először szépen megállapodunk a programban, úgy van az rendjén. Vagyis hogy szerinted kell-e javítani valamit a büfén?
BÚS ERNŐ Volna min, Marika néni, volna min.
MARIKA NÉNI Volna min, volna min… Kritizálni azt én is tudok! De megmondani, hogy mi a teendő, az a tudomány!
BÚS ERNŐ Ilyen válasz is van a tarsolyban! Nézzük, ugyebár, mit is szeretne a kedves vendég! És mivel a kedves vendég lusta, ezért legelőször is el kell érni, hogy közvetlen út vezessen a büfébe, mert csalinkázni nem szeret a kedves vendég, ha üres a hasa! Persze, ha azt az utat meg tetszik tudni építtetni, akkor már tessék azt is kijárni, hogy jusson belőle az étteremnek is legalább egy lehajtó sáv… Aztán jöhet a többi: szép környezet a kedves vendégnek, gépesített konyha neki meg gazdag választék…
 
(titkárság)

MARIKA NÉNI Megint itt vagyok, kislányom. Hoztam néhány papírt
TÖLGYESI RÓZSI És mi áll bennük, Marika néni?
MARIKA NÉNI Jártam ilyen gyűlésen, fölszólaltam amolyan gyűlésen, beszéltem sokakkal, gyűjtöttem aláírásokat: a végeredmény az, hogy mindenki szerint el kell érni, vezessen közvetlen gyorslift a büfépulthoz!
TÖLGYESI RÓZSI Egyenesen a pulthoz…? És ezt hogy tetszik gondolni, Marika néni? Nagyon sok pénzbe kerül ám az!
MARIKA NÉNI Bevezethetnénk a büfématricát.
TÖLGYESI RÓZSI Hű, hogy abból micsoda ribillió kerekedne!
MARIKA NÉNI Akkor meg csak létezik valami tartalékkeret…
TÖLGYESI RÓZSI Hát, keret az még csak volna, de a kassza üres! Mert itt gazdálkodás folyik, és elfogyott a pénz, de el ám!
MARIKA NÉNI Akkor nincs más lehetőség, lányom, mint szerezni.
TÖLGYESI RÓZSI Szerezni! De honnan? Ezen töri a fejét minden bankár, minden piacelemző, minden közgazdász!
MARIKA NÉNI Honnan-e? Hát azoktól, akiknek van! Meggyőzni őket arról, hogy adjanak rá, mert behozza az az árát! Öt-tíz év alatt megtérül, de mit számít itt az idő! Adjanak hitelbe, adjanak kölcsön, bármit, csak pénz legyen, csak szaga legyen!
TÖLGYESI RÓZSI Ki adna nekünk kölcsön… Hová fordulhatnánk? Itt ülünk a világ tetején: nekünk, Marika néni, a magunk kevesét kell elosztani. Mi már nem számíthatunk senkire, csak magunkra. Ez van.
MARIKA NÉNI (homlokára csap) Most mondtad ki a lényeget, lányom! Hát akkor adjuk össze mi magunk! Ez az! Miért is ne? Aki mer, az nyer!
TÖLGYESI RÓZSI (kételkedve) Csak nem? Csak nem… arra gondol a Marika néni?
MARIKA NÉNI Arra, bizony! Arra én! Vigyük tőzsdére a büfét! Szerződéskötés, kötvénykibocsátás, részvénycsomag, tőkebevonás, költségmegtakarítás!
TÖLGYESI RÓZSI És ez… ez az ötlet már le is van írva? Ki is van dolgozva?
MARIKA NÉNI Minden benne, lányom, ebben a dossziéban.
TÖLGYESI RÓZSI A többit tessék csak rám bízni. Majd hívom a Marika nénit.
 
(büfé)

MARIKA NÉNI (a pult mögül) Na, főnök, indulnak a reformok! Lesz lift, lesz frissen festett fal, új konyhagép, több vaj!
TAKÁCS MARI Csókolom! Kávét kérek kiflivel.
TAMÁSI ESZTI Meg én is.
JAKAB ANTAL Továbbá két párizsis zsömle, zacskóba, sietősen!
MARIKA NÉNI (titokzatosan) És büfékötvényt, jó hozammal, nem kértek? Mostantól kisbefektetőknek is lehet jegyezni…